Cvičením proti bolesti

Bolest je řeč těla jak se snaží upozornit, abychom s ním něco dělali. Ať už bolest přišla náhle, nebo pozvolna, příčina je táž – opakování. Opakované polohy (psaní na počítači nebo běh) a neměnné polohy (sezení nebo stání), nikoli stárnutí či svalové napětí.

fascie

 

Součástí lidského těla jsou fascie tvořené pojivovou tkání, která obaluje a chrání všechny orgány, včetně svalů, kostí, nervů a vnitřních orgánů. Tvoří trojrozměrnou sítˇ, která jednolitě spojuje všechno od hlavy až k patě, od kůže po kosti. Vědci nacházejí důkazy,  že systém pojivové tkáně je inteligentní a adaptabilní. Systém pojivové tkáně je nositelem architektonické stability těla, nikoli svaly a kosti. Pojivo se neustále přizpůsobuje pohybům a polohám, aby mohlo být oporou kloubům, kostem a vnitřním orgánům. Tuto funkci může vykonávat pouze tehdy, obsahuje-li dostatek tekutin. Opakované činnosti vedou k dehydrataci pojiva, způsobené nadměrným tlakem, tahem a třením. Dehydratace vede k oslabení podpůrné funkce pojivové tkáně, což zapřičiňuje napětí ve svalech či natažení svalů. Možná to vypadá zvláštně, ale k dehydrataci organismu vedou aktivita i nečinnost. Sedíme- li bez přestání celé hodiny za psacím stolem, vlastní váha těla stlačuje a dehydratuje hýždě a stehna a sed natahuje a dehydruje tkáně v celé horní polovině těla od hlavy až po kostrč. Jestliže pravidelně běháme, opakovaný pohyb  stlačuje klouby, zvyšuje v nich tření a natahuje šlachy, vazy a fascie. Mechanismus vedoucí dehydrataci se může lišit, ale v obou případech vazivo ztrácí nezbytnou tekutinu. Skutečnost je prostě taková, že sám život dehydratuje…  :) .

Pravidelné desetiminutové cvičení na rehabilitačním válci pomáhá obnovovat hydrataci pojivové tkáně a rovnováhy nervového systému.

foam roller

http://www.fitkondice.cz/