Protahování jako prevence bolesti zad
Protahování je důležitou součástí nejen zdravotních cvičení, ale je důležité také před, během i po sportovním výkonu.Zkrácení svalů,, stejně jako jejich oslabení, může vést k bolestivým stavům.
Pravidelné protahování svalů, šlach a vazů, které podporují páteř má nesporné výhody, jako například :
 
  • Snížení svalového napětí páteře 
  • Zlepšení rozsahu pohybu a celkové mobility
  • Snížení rizika blokády páteřních obratlů - což je způsobeno hlavně napětím zkrácených svalů 
Bolest, která trvá déle než 3 měsíce (chronická bolest), může vyžadovat týdny nebo měsíce pravidelného protahování k úspěšnému snížení bolesti. V kombinaci s  fyzikální terapií je vhodné, aby doporučené protahovací cviky  byly prováděny  denně.
 
Často se na bolesti v bederní oblasti podílí sval zvaný zkráceně psoas.
Máme v těle jsou 3 významné svaly, které spojují  páteř s nohama. Jsou to gluteus maximus, piriformis a psoas .
 
Svalovina psoas se skládá ze tří svalů, které  prochází od posledního hrudního obratle a bederních obratlů, postupuje skrze pánev a upíná se na stehenní kosti. Tyto svaly jsou známé také pod názvem ili

 

opsoas. Díky tomuto svalu jsme schopni stát a chodit vzpřímeně. Táhne bederní obratle jak dopředu, tak dolů.
 
Psoas  také hraje  zásadní roli při chůzi. Když kráčíte, mozek spouší signál, aby psoas posunul zadní nohu dopředu - inicioval střídání mezi přední a zadní nohou. Takže každý úspěšný krok  je částečně díky psoasové svalovině.
 
Když budete delší dobu sedět, psoas může ztuhnout. To může  vytáhnout pánev vpřed - což způsobí tlak na bederní páteř, a to vede k často vede k  bolesti zad.
 
A to je důvod, proč se klade v hodinách zdravotního cvičení důraz na protahování. A nejen zdravotního cvičení - lekce jogy i TRX for Yoga jsou skvělé příležitosti pro protažení a posílení.