VYTÁHNĚTE STRES Z TĚLA – SEZNAMTE SE S PSOAS

 

Co je psoas? Jeden sval,který je stále zahalen tajemstvím, je  hluboký kyčelní flexor neboli ohýbač.
 Dlouho byl význam tohoto svalu přehlížen, ale v poslední době instruktoři jógy a fyzioterapeuti upozorňují na relevanci psoas svalu a jeho vliv na člověka.
 
Mnoho lidí v západním světě žije stresujícím životním stylem, což dohromady se sedavým zaměstnáním  nahrává tomuto svalu stát se  významným hráčem v naší fyzické, duševní a emocionální pohodě.
Velký hráč v bocích
Psoas je velký “hráčem” ve fungování boků. je součásí  iliopsoas  a spolu s dalším hlubokým kyčelním svalem   iliacus, propojuje trup a nohy a pomáhá  zůstat ve vzpřímené poloze. Ať už jdete pěšky, na kole, cvičíte jogu nebo se jen povalujete na gauči, tento sval se podílí a ovlivňuje skoro všechno, co děláte. Tento významný kyčelní ohýbač “vystřelí” nebo se zapojí když  zvedáte nohy, když cvičíte jógu,jedete  na kole, plavete, protahujete se. Většina lidí má zkrácený psoas a nejsou si toho vědomi. Naštěstí cvičení jógy pomáhá roztáhnout  tento sval do značné míry.
 
Výhody šťastného psoas
Výhoda  “šťastného” psoas je, že se  cítíe doslova  uzemněni a uvolněni. Fyzicky máte větší rozsah pohybu. Naopak zkrácený psoas se může projevit bolesti zad a kyčlí a dokonce i kotníků a kolen.
 
Účinky psoas
Duševní stres  se často projevuje bolestí hlavy, krku nebo ramen. stejně tak se stres hromadí v bocích. Psoas je hlavním “bojovným”svalem těla. Když se leknete, psoas se stáhne, když máte duševní nebo emoční stres, psoas reaguje zkrácením.
 
Boky se chovají jako Hlavní nádraží!
Fyzicky  boky působí podobně jako provo a Hlavním nádraží –  mnoho svalů a síla se spojily a jsou distribuovány do těla. Hmotnost horní části těla přichází do pánve, a to je ta část těla, která odděluje horní část od  spodní části těla. Boky mají mnoho hlubokých a silných svalů, které jsou potřebné pro stabilitu, pohyb a mobilitu. Napětí v bocích není způsobeno jen duševním stresem nebo fyzickou zátěží, ale také životním stylem, věkem, genetikou a také úrazy mají dopad na napětí v bocích.
 
Jóga
 
Při cvičení jogy jsou  vhodné pro otevření boků  Eka Pada Rajakapotasana (Holubí) variace, hluboké výpady a některé (základní) prohnutí zad.  Většina stojících póz prvek otevření obsahuje  a přispívá k protažení  psoas.
 
DSC04484