LÉČENÍ ATRIDITY PODLE AJURVÉDY

V Ajurvedě, tradičním hinduistickém systému medicíny, je příčinou artritidy  nahromadění Amy neboli toxinů a zhoršení Vaty ( dosha typu) zároveň se slabou Agni (trávicím ohni). Vzhledem k tomu, že hlavní dosha spojená s artritidou je Vata, je léčení koncipováno na prostředcích uklidňujících Vatu.
 
Co je Ama, a jak to ovlivňuje artritidu?
Ama je definována jako lepkavý, toxický odpad nebo vedlejší produkt v těle, který může způsobit řadu zdravotních problémů, artritida je jedním z nich.
Ama vstupuje do trávicího traktu, kde proniká střevní stěnou a odtud do celého těla, ukládá se do kostní tkáně a kloubů. To způsobuje bolest, zánět a ztuhlost.
 
Ajurvédské procedury při artritidě
 
Hlavní prioritou pro léčení artritidy je vytlačit Amu z kloubů, přivést ji zpět do tlustého střeva a odtud ji odstranit pomocí různých bylin, léků a střevní očisty. Eliminace  Amy, fyzický pohyb, olejová masáž, strečink, olejový klystýr a byliny uklidňující Vatu jsou klíčové principy pro léčbu artritidy.
 
Prostředky používané k léčbě artritidy:
 
Abhyanga Masáž
 
Abhyanga (olejová masáž), je jedním z nejlepších na prevenci  artritidy. Můžete se nechat namasírovat nebo to zkusit doma :
Přibližně 1 dl teplého oleje (nejlépe  sezamový) vmasírovat do pokožky celého těla.Provádějte rázné, dlouhé tahy na větší plochy těla, jako stehna a předloktí a krouživými pohyby masírujte klouby.Vtírejte olej do tkání s úmyslem vytlačit Amu.Tahy by měly být  pevné, přesto příjemně a nikdy bolestivé.
Masáž provádějte denně po dobu nejméně 10 minut.
Dejte si teplou koupel s Epsomskou solí, která pomáhá vytáhnout nečistoty z těla.
 
Ricínový olej
Ricinový olej je v Ajurvédě běžně používaný, včetně léčby revmatoidní artritidy. Sloučeniny v ricinového oleje mají podobný účinek jako steroidy, k prevenci zánětu. Používá se k léčbě otoků, ztuhlosti a při bolesti kloubů Může být použit i vnitřně v malém množství (projímavý účinek).
Zkuste to:
Ricinový olej smíchejte s kurkumou a namažte postižený kloub.
Zabalte  plastovou fólií a ručníkem, na to položte termofor (ohřívací lahev) s horkou vodou a vydržte asi 10 minut.
 
Tip: Vždy poslouchejte své tělo. Měli byste cítit úlevu, ne bolest. Pokud nedojde k úlevě teplem, ale naopak se bolest zhorší (to by mohlo být způsobeno Pitta zánětem), zkuste ledový obklad.
 
Pranayama (dechová cvičení)
Jogíni používali prastaré praxe Pranayama pro tisíciletí jako léčby mnoha nemocí včetně artritidy.
Zkuste toto: Sheetali Pranayama
Vytvořte jazykem trubici,dýchejte zhluboka ústy a čerpejte vzduch do břicha.
Zadržte dech na 7 sekund; pak vydechněte nosem.
Opakujte asi 15x.
 
Artritida je onemocnění ze stresu a úzkosti. Meditace je důležitou dovedností pro zvládání stresu, zvýšení duševní funkce a emocionální stability.
Zkuste to:
Zavřete oči.
Spojte se s dechem, soustřeďte se na nádech a výdech.
Pokud  vaše mysl začne bloudit, vraťte se zpátkyk dechu.
A je to – budete meditovat! Jednoduché, ne?
 
Detoxikace
Existují různé detoxikační čistí použité pro různé typy artritidy. Půst je někdy předepsán jako způsob, jak odstranit Amu.Jeho doba  závisí na síle a  zdravotním stavu člověka, a také na ročním období a lokalitě. Jsou také detoxikační diety používající především zeleninu, ovocné šťávy, koření a bylinky. Tyto očisty obvykle trvají tak dlouho, až tělo začne vykazuje určité známky, že oheň Agni opět hoří. Například návrat chuti k jídlu, ztráta bílého povlaku na jazyku, pocit lehkosti ,to vše nasvědčuje, že  očista je kompletní.
Zkuste to:
Do 3dcl teplé vody přidejte 2 lžičky citrónové nebo limetkové šťávy.
Přidejte 1 lžičku  medu (od včelaře, ne ze supermarketu!) a zamíchejte.
Přidejte jednu polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje (volitelné, ale vysoce doporučeno).
Přidejte špetku kajenského pepře (volitelné).
Pít ráno před jídlem a večer před spaním.
 
Léčba teplem
 
Horká pára nebo saunu  pomáhá vyloučit nečistoty z těla. Teplo může být také aplikováno přímo na postižené oblastí pro úlevu.
Zkuste to:
Swedana je ájurvédská léčba, která používá parní stan umístěný nad masážním stolem po celotělové olejové masáži. AMA se váže s olejem a  potem jde ven přes póry. Anebo se vypoťte v horké lázni, sauně nebo páře.
 
 
Jóga je jedním z nejlepších způsobů jak prevence,tak i a léčby artritidy.Cvičení by mělo být prováděno postupně a opatrně. Nikdy nedělejte nic, co je bolestivé. Skvělá věc u  jógy je to, že má modifikace  téměř pro všechny pózy. Pozvolna se pružnost kloubů a vazů zlepšuje, stejně tak i krevní oběha síla.
Jogové asány:
Předklon DSC04448
Pozice orla
DSC04452
Kolena k hrudníku
DSC04470
Pozice bojovníka
DSC04477
Pozice motýlka
DSC04467
Pozice luku
DSC04469
Pozice velblouda
DSC04468
Pozice hlava ke koleni
DSC04473
 
Pozice dítěte
DSC04474
 
 
Boswellia Serrata
Tato bylina se používá jako tradiční léčba mnoha zánětlivých onemocnění jako je revmatoidní artritida.Studie provedená na Indira Gandhi Medical College v Nagpuru v  Indii,prokázala, že u všech pacientů léčených Boswellia serrata došlo ke snížení bolestivosti kolenou,jejich zvýšené  flexi , a také zvýšení docházkové vzdálenosti. Byla také snížena frekvence otoků v kolenním kloubu.
 
Guggul
Tato lepkavá pryskyřice gumovitého charakteru má mnoho  antioxidantů a je považována za tri-doshic, což znamená přínos pro všechny tři doshy. Guggul má unikátní léčivé vlastnosti, které snižují bolest a zánět způsobený artritidou.
 
Kurkuma
Kurkumin obsažený v kurkumě dle mnohých studií působí silně protizánětlivě. Podle studie v Journal of American College of Rheumatology, kořen kurkumy zabraňuje vzniku revmatoidní artritidy. Kromě toho kurkumin také působí jako ochrana proti ztrátě kostní hmoty v kloubech.
 
Ashwagandha
Tento člen rodiny pepře je často používán v ajurvédě k léčbě zánětlivých stavů a k posílení imunitního systému. Ashwagandha je jednou z bylin v této kategorii látek nazývaných adaptogeny, které pomáhají tělu lépe se vyrovnat se stresem.
 
Zázvor
Studie na univerzitě v Miami došla  k závěru, že zázvorový extrakt by  jednou mohl nahradit nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID). Studie porovnávala účinky vysoce koncentrovaného extraktu zázvoru s placebem v 247 pacientů s osteoartritidou v koleni. Zázvor snižuje bolest a ztuhlost v kolenních kloubech o 40 procent více než placebo.
 
Triphala
Obvykle se používá pro zlepšení trávení, ale může  být také přínosem pro léčbu bolesti kloubů, artritidy, bolesti svalů a revmatismu. Složky triphala se  váží na toxiny a pak se odstraní prostřednictvím krevního oběhu a trávicího traktu.
 
Spánek
V Ayurvedě je kladen důraz na vytvoření každodenní rutiny ve spojení s cykly Slunce a Měsíce. Spánek je jedním z klíčových faktorů při léčení artritidy, protože pomáhá udržovovat zdravý nervový systém a pomáhá léčit naše těla přirozeně.