Banán – tahle skromná potravina (botanicky vlastně bobule! ) s vlastním ochraným obalem, je spíše spojována s dětmi než vyrýsovanými břišními svaly. Tak se pojdme podívat, zda nás vědecké výzkumy přesvědčí zařadit banán denně do svého jídelníčku :).

– A jeden tip na začátek : vyzrálejší banán obsahuje více živin! –

banana

21. Pomáhá budovat svaly po tréninku
Pokud máte po tréninkuk bolavé svaly nebo pokud nerostou dostatečně rychle, může to být nedostatkem hořčíku ve stravě. Obsah hořčíku v banánu napomáhá svalové kontrakci i  relaxaci, stejně jako syntéze proteinů – což na oplátku zvyšuje tvorbu svalové hmoty. Bonus: příjem hořčíku napomáhá zesílení lipolýzy, procesu, kterým se uvolnují tuky z těla. Draslík napomáhá zotavení svalů po tréninku, posiluje a umožnuje navyšovat jejich sílu.

Tip: Banánový čaj (nejlépe 1 hodinu před spaním):

A.Odřízněte oba konce banánu v bio kvalitě a dejte ho do vařící vod a vařte 10 minut. Kromě toho, že budete krásně spát, zásobujete tělo přírodním draslíkem, hořčíkem a tryptofanem, které sice dostanete koupit v lekárně, ale v přírodní formě jsou tělu přirozenější

 

B Slupky z banánů v bio kvalitě, které sníte nevyhazujte, ale dejte je zmrazit. Když máte dostatek slupek, nakrájejte je na kousky a vysušte v troubě při 65 °C.  Můžeme poté rozmixovat na ještě menší kousky a uschovat ve skleničce slupky můžete nalámat na menší kousky, a pokud chcete, po malých dávkách ještě nechat rozmixovat na ještě menší kousky a uschovat ve skleničce.
Draslík pomáhá vaše svaly zotavit se z tréninku, posiluje jejich vývoj a umožňuje pracovat více.

20 . Regenerace a posílení svalů

Draslík pomáhá zotavit svaly po tréninku a zároven je posiluje a tím připravuje na vyšší zátěž v dalším tréninku.

19. Budete se víc usmívat 

Jak vypadají , tak působí 

Mají tvar úsměvu a ten také podporují, protože obsahují vitaminy skupiny B, živiny, které působí proti depresím, a napomáhají serotoninu (který vyvolává dobrý pocit) rychlejší vstup do mozk. Studie prokázaly zvýšený výskyt deficitu folátu (kyseliny listové, B9) u 50% pacientů s depresí.

18. Méně stresu a úzkosti

Kromě nálady zvyšující B9, banány mají také tryptofan, “prekurzor serotoninu,”  serotonin  je přírodní antidepresivum a může léčit  úzkost a nespavost, stejně tak únavu, podrážděnost, neklid, hněv a agresi. Banány mají také noradrenalin, který reguluje reakci : “boj nebo útěk”, která napomáhá regulovat stres. Banány jsou optimálními, přírodními prostředky pozitivní nálady a pomáhají předcházet depresi.

17. Budete lépe spát

A to díky tryptofanu, prekuzotoru melaninu, který napomáhá relaxaci a navozuje lepší spánek. Místo prášku zkuste sníst banán před spaním (ideálně ještě s banánovým čaje  )

16. Proti nafouknutému břichu

Jedna nedávná studie zjistila, že ženy, které jedly k svačině banán dvakrát denně  po dobu 60 dnů , snížily nafouklé břicho o 50 procent ! Proč? Tohle ovoce navyšuje v žaludku bakterie, které bojují s  nafouklým břichem a navíc draslík snižuje zadržování tekutin a navíc zmírnuje stavy jako je   únava, podrážděnost, neklid, hněv a agrese.

15.Začnete spalovat tuky

Banány mají 12 mg cholinu,z řady vitamínu B, který působí přímo na geny, které způsobují ukládání tuku v oblasti břicha.

14.Stabilizují hladinu krevního cukru

Banány jsou výborným zdrojem výživy z mnoha důvodů : konzumace bílkovin a zdravých tuků spolu s  banánem zpomaluje vstřebávání cukru z banánu do krevního oběhu. To je velmi efektivní strategie pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi  a stabilní hladina cukru v krvi znamená úbytek na váze (protože díkystabilní hladině cukru v krvi slinivka vylučovaje glukagon, hormon spalování tuků!)

13.Snižuje se chut na sladké

Pokud konzumujete banán ke svačině (mezi jídly) udržujete hladinu krevního cukru  a tím snižujete touhu po sladkostech 

12.Máte větší pocit nasycení

Než dozrají jsou banány bohaté na rezistentní škrob, který, jak již název napovídá, doslova odolávají procesu trávení. Dostanou se tak ke střevním bakteriím, které potlačují chuť k jídlu a vede k účinnější oxidaci tuků. Jedna studie zjistila, že pouhých 5 procent sacharidů  zdrojem rezistentního škrobu může zvýšit spalování tuků až o 30 procent!  Komu nechutnají nedozrálé banány, může si je rozmixovat s jinými druhy ovoce.

11. Snižuje “špatný” cholesterol

Banány  obsahují fytosteroly, což jsou sloučeniny, snižují hladinu cholesterolu ( podle studie v časopise Journal of Nutrition). Kromě toho obsahují vitamín B6, který je důležitý pro téměř všechno, zdraví srdce, imunitní zdraví, zažívací zdraví a funkci nervového systému.

10. Zlepšují trávení

Banány jsou vynikajícím zdrojem prebiotik, nestravitelných sacharidů, které fungují jako potrava pro dobré střevní bakterie (probiotika) a zlepšují tak trávení, protože obsahují  fruktooligosacharidy, shluk molekul fruktózy, které vedou k lepšímu zdraví gastrointestinálního traktu .

9. Upravují peristaltiku

A to v obou směrech : vláknina podporuje snadnější vylučování a pomáhají při průjmech díky obsahu prebiotik.

8. Silnější kosti

Ačkoli banány neobsahují vysoké množství vápníku , mohou přispět k podpoře příjmu vápníku díky prebiotických fruktooligosacharidů, které svým fermentačním procesem ve střevech, posilují schopnost těla absorbovat vápník jak popsala studie v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

7. Více energie

Důvod, proč maratonci jedí banány během  i po závodu je ten, že jsou bohaté na glukozu ,rychlý zdroj energie. Banán po cvičení zajištuje rychlejší regeneraci a pomáhá rychle doplnit zásoby energie, ztracené během náročného cvičení.

6. Boj s nemocemi

I přesto, že banány nemají vitamín A,  mohou pomoci zmírnit deficit vitaminu A. Jak? Jsou bohaté na tři různé typy karotenoidů (provitamín A karotenoidy, beta-karoten a alfa-karoten), které tělo  přemění na vitamín A. A podle článku v časopise Food and Nutrition Bulletin, potraviny, které obsahují vysoké hladiny karotenoidů , chrání proti chronickým onemocněním, včetně určitých typů rakoviny, kardiovaskulární choroby a diabetes.

5. Pomáhá bojovat s rakovinou!

Delfinidin, antioxidant, který banány obsahují, má protinádorové vlastnosti . Studie v Food and Chemical Toxilogy  zjistila, že žádoucí hladina koncentrace delfinidinu v žaludku inhibuje jejich růst a množení nádorových buněk.

4. Snížení krevního tlaku

Kombinace vysokého obsahu draslíku s nízkým obsahem sodíku, řadí banány mezi potraviny  snižující krevní tlak a tím chrání tělo před  infarktem či mozkovou mrtvicí.

3.Posilují krev

Železo obsažené v banánech pomáhá předcházet chudokrevnosti, je důležité pro udržení energetické hladiny, jelikož dodává kyslík do buněk. Nedostatek železa může zastavit hubnutí, protože když je  nízká hladina, tělo se snaží šetřit energii, což má za následek zpomalení metabolismu.

2. Zlepšují zrak

Banány obsahují vitaminy A a C,  také beta karoten, antioxidant, který pomáhá chránit buňky a opravuje škody na buněčné úrovni,  vitamin E a lutein .Lutein je živina, která může pomoci snížit riziko vzniku makulární degenerace.

1.Detoxikují

Bohaté na pektin, banány jsou zcela přírodní detox. Vláknina podobná želatině se přilepí na toxiny  a vyplavi je z těla